reede, 13. november 2009

Individuaalne maastik projekti osapoolte koostöö toetamiseks

Eesmärk: korraldada projekti kommunikatsioon nii, et kõigil osapooltel oleks võimalik osaleda projekti eesmärkide saavutamisel ning jälgida tegevuste käiku.
Projekti tegevus on veebiportaalile infoarhitektuuri ja kontenti (sisuartiklite) loomine.
Projektis osalevad ~20 inimest kokku 8 asutusest, kusjuures pooled neist tegelevad sellega põhitööna, ülejäänutel on nõuandja ja järelevalve rolli. Projektis osalejad jagunevad järgmistesse gruppidesse:
a) Juhtrühm, kuhu kuuluvad 6 asutuse esindajad juhtkondade tasemel. Juhtrühma roll on projekti strateegiline juhtimine;
b) töörühm, kuhu kuuluvad 5 asutuse spetsialistid, kes nõustavad töövõtjat sisulistes küsimustes.
c) tellija, kes koordineerib projekti sisuliste tegevuste elluviimist ning vastutab projekti teostamise eest.
d) töövõtja, alltöövõtjad – kokku 3 ettevõtet, kes viivad ellu projekti sisulisi tegevusi.

Projekti käigus on kasutusel või valmivad järgmised materjalid:
- Projekti taustamaterjalid ning tööde teostamiseks lähtematerjalid
- Loodud mustandartiklid, mida vaatavad üle ning kommenteerivad töörühma liikmed
- Valminud artiklid, mis ei moodusta veel tervikut, et neid saaks avaldada portaalis;
- Avaldamisvalmid materjalid, mida teemade kaupa saab avaldada portaalis.
Kuna portaal luuakse nii eesti kui inglise keeles, peavad valminud materjalid olema kättesaadavad ka allprojekti raames tellitava tõlketeenuse teostajale.

Projekti alguses otsustati kommunikatsiooni korraldamiseks kasutusele võtta järgmised vahendid:
- e-post: edastatakse kõige ajakriitilisemat infot ning ametlikku infot. Selleks loodi 2 meililisti, millest ühte kuuluvad nii tellija kui töövõtja esindajad, kelle otsene töö on artiklite loomine ning teise kuuluvad inimesed, kes omavad sisulist kompetentsi, oskavad töövõtjat-tellijat nõustada sisulistes küsimustes ning jälgivad töö tulemite vastavust nõuetele.
- skype: lühida ja kiire suhtluse tagamiseks. Samuti on loodud eraldi suhtlusgrupid võimaldamaks kõigil saada sama informatsiooni;
- wiki: töö sisendite (tausta- ja allikmaterjalid) ning tulemite (artiklid kommenteerimiseks ning valminud artiklid) esitamise keskkond.

Eesmärk oli kasutada võimalikult vähe erinevaid vahendeid parima tulemuse saavutamiseks. Töö käigus on selgunud, et wiki ei ole sellise koostöö jaoks parim vahend, kuna puudus võimalus lisada kommentaare konkreetsete artiklite juurde (juhul, kui ühe teema artiklid sisestada ühele lehele). Seetõttu otsustati mustandmaterjalide kommenteerimiseks ning täiustamiseks kasutusele võtta GoogleDocs ning heaks kiidetud materjalid tõsteta struktureeritult wikisse, et võimaldada projekti juhtrühmal saada ülevaadet projekti kulgemisest ning näha teemade kajastuse terviklikkust. See omakorda on oluline hilisemal tekstide tõlkimisel.

6 kommentaari:

tiina ütles ...

Väga asjalik skeem ja selgitus! Hea oli numeratsioon skeemil, sest eriti sellise projekti on oluline kes mida millal teeb. Minul ei tekkinud esimese lugemisega mitte ühtegi kriitilist mõtet!
10 p

Diane Sarapuu ütles ...

Pühjaliks skeem.
10 punkti

AgeV ütles ...

Mulle väga meeldis! Väga südamelähedane teema, kuna valmistan just projekti kommunikatsiooniplaani ette ühes teises õppeaines! Sain Sinult hulgaliselt inspiratsiooni! Loodan, et Sa ei ole vastu, kui Sinu tööle ka viitan.
Tubli töö - 10 p.

Anonüümne ütles ...

Skeem oli juba põnev selle tõttu, et nägi natuke teistmoodi välja kui teised:-) (mitte gliffy joonis vist) Huvitav teema on valitud- veebilehele artiklite tõlkimine-projekt. Joonise juures numbrid tõesti lihtsustavad, aga skeem on hea, lihtne ja ülevaatlik, kuidas ikka üks projekti tegemine käib. On lähenetud hoopis teise nurga alt, kui e-õpe ning näitab, et ühiskirjutamise vahendeid on vimalik ka mujal kasutada kui õppetöös. Annan 10 p.

Kaie ütles ...

Enda koostatud maastikuga olen üsna rahul selles osas, mis puudutab kodutööd aines 'E-õppemetoodikad ja tehnoloogiad'. Kuid kuna tegemist on päriselus rakendatud koostöövõrgustikuga, siis pean välja tooma selle süsteemi kõige nõrgema lüli - wiki. Kujutatud maastikul ei olnud see õnnestunuim valik, kuna wikis on ebamugav tekste redigeerida, puudub kommenteerimise võimalus sellel moel, mis oleks projektis vajalik ja antud wiki kasutamiseks (ka lugemiseks) peab kasutaja end ID-kaardiga autentima. Pigem oleks tulnud wiki asemel kasutada nt GoogleSites'i, kuid selle avastasin enda jaoks natuke liiga hilja. Projekt juba käis ja wiki oli loodud :(
Aga wiki ebamugavusest hoolimata kulgeb minu projekt kenasti ning seetõttu annan endale ka hindeks 10 punkti :)

Unknown ütles ...

10 punkti Tundus väga hästi lahti kirjutatud. Joonis mulle meeldis. Samuti tundus tegemist olevat sellise tegevusega, mida sa reaalselt pead teostama hakkama:)